Jeżeli uwielbiasz pizzę i potrafisz właściwie ją przyrządzać to może warto pomyśleć o założeniu swojego firmy i otwarciu pizzerii. Najważniejsze to sprawdzić czy w naszej okolicy są już inne pizzernie i czy jest ichniejszym sporo czy raczej niedużo. Warto też przejrzeć i sprawdzić jakie mają opinie. Jeżeli zdecydowana większość osób wypowiada się pozytywnie to ma możliwość być nam ciężko, ponieważ przywiązany klient raczej rzadko decyduje się na spróbowanie pizzy z innej biznesu. Niemniej jednak jeżeli już w okolicy nie ma dobrej pizzy, a my wiemy, że nasza będzie ludziom smakować to warto spróbować. Przede wszystkim należy odnaleźć odpowiedni lokal, w którym będzie serwowana nasza pizza lomza. Warto wnikliwie zastanowić się nad wyborem, tak by było to miejsce przyjemne, w okolicy, do której będą chcieli przyjeżdżać wszyscy. Zupełnie inaczej jest jeżeli zamierzamy oferować pizzę tylko z dowozem, wtedy najbardziej istotne powinno być dla nas odpowiednie zaplecze gastronomiczne, w końcu domyślnie będziemy przyrządzać tam sporo pizz. Musi być właściwie położone, tak żeby ogarnąć wszystko logistycznie i w miarę blisko ewentualnych kontrahentów. Kolejnym bardzo istotnym krokiem jest zakup pieca. Każdy porządny kucharz powinien wiedzieć, że piec do pizzy to połowa sukcesu. Warto więc popróbować i kupić sprzęt z wysokiej półki, bo w dłuższym czasie oczywiście nam się to zwróci. Następnym krokiem powinno być znalezienie adekwatnego dostawcy, od którego będziemy nabywać nasze składniki. Warto na początku ograniczyć liczbę rodzajów pizzy do tych kluczowych w bardzo wielu przypadkach zamawianych, wtedy będziemy mieli pewność, że nasze składniki będą świeże i nie będą się marnować. W miarę rozwoju naszej pizzerii można pomyśleć o poszerzeniu menu. Poprawnie byłoby mieć osobę, która ażeby nam pomogła na przykład. przyjmowała zamówienia, kiedy my sami robimy pizzę, ale jak to mówią nie zaraz Rzym zbudowano.