W naszym obecnym świecie ludzie zaczęli zwracać znacznie większą uwagę na to co jedzą. Jeszcze kilkanaście lat temu w naszym kraju istotne było głównie to, by dużo zjeść i być najedzonym. Posiłki zostały często tłuste i sycące i składały się głównie z ogromnej porcji mięsa , a ponadto ziemniaków. Dzisiaj jednakże inni ludzie już przejedli się takim jedzeniem i nie smakuje im ono już tak bardzo. Szukamy nowych sposobów, nowych smaków. Wolimy zjeść mniej, niemniej jednak zjeść smacznie i powinno się przyznać, że jest to zmiana na lepsze. Gust Mieszkańców Polski się zmienia, zmieniają się nawyki, zwracamy baczniejszą uwagę na to co jemy. Co więcej nasze gusta kształtują programy kulinarne, gdzie profesjonalni kucharze pokazują w jaki sposób przygotowują posiłki. Jakiś czas temu bardzo popularnym trendem jest kuchnia molekularna. Sam rodzaj kuchni został wynaleziony już bardzo dawno, bo w 1988 roku, gdy dwóch naukowców postanowiło połączyć naukę z kuchnią i w ten sposób powstała nowa sztuka kulinarna. Do nas dociera ona dopiero właśnie i staje się coraz bardziej popularna. Nie prawie każdy jednak ma możliwość sobie pozwolić na takie eksperymenty, ponieważ jest to kuchnia wykwintna. W tym rodzaju specjalizują się prawdziwi mistrzowie kuchni. Najistotniejsze jest tutaj eksperymentowanie i bawienie się, bo wyłącznie w ten sposób można wytworzyć coś de facto wyjątkowego. Z całą pewnością w najbliższym czasie powstanie coraz więcej restauracji oferujących kuchnię molekularną, a goście będą tam jeść w rzeczywistości efektowne dania i desery.
Sprawdź także: Sous Vide.